
Sastojci
5 kilograma crvene rog paprike
2 kilograma patlidzana
1 glavica češnjaka
0.75 litara ulja
4 komada ljutih feferona
sol, papar

Priprema
Cijele paprike oprati i u potpunosti osušiti (jako bitno) pa ih ispeći sa svih strana u pećnici na 220 stepeni, ako pećnica ima opciju puhanja vrućeg zraka bit će brže i paprike će se lakše guliti kasnije. Paprike su pečene kad lagano potamne na pojedinim mjestima i vidi se da se kožica odvaja.
Kad su paprike pečene najbolje ih je staviti u najlonsku vrećicu i ostavit ih da se pare jedno 15-20min jer će se lakše guliti
Oguliti papriku i odstraniti koštice i staviti da se ocijedi
Cijele patliđane također ispeći u pećnici i kad se malo ohlade oguliti
Samljeti ocijeđenu papriku, patliđane, češnjak, feferone
Staviti u prikladan lonac 2/3 ulja i samljevenu masu, papar i sol po želji
Kuhati na laganoj vatri oko 2h uz konstantno mješanje
Negdje na pola kuhanja dodati ostatak ulja po potrebi dosoliti i popapriti
Ajvar je gotov kada masa postane kompaktnija tj. kad ishlapi tekućina pa ostaje čvrst i vidljiv trag prilikom mješanja
Flašice prethodno oprati, osušiti te sterilizirati u pećnici 30min na 100C
Prilikom punjenja staviti nožić, vilicu ili sl. u teglicu (da ne pukne) te puniti vrućom masom pazeći da ne ostane zraka negdje
Vratiti teglice u pećnicu na 20min da se zapeče površinski sloj (paziti da ajvar ne počne kipiti iz teglica)
Izvaditi sve van, u lončiću zagrijati ulje i žličicom staviti u teglice da prekrije površinu (tako da zrak kasnije ne može doći do smjese)
Sve dobro zatvoriti metalnim poklopcima pa staviti u isključenu ali prethodno zagrijanu pećnicu na 150C da se lagano hladi preko noći

Nema komentara:
Objavi komentar