četvrtak, 24. kolovoza 2017.

DOMACI AJVAR: Recept sam dobila od tetke iz Makedonije

Fotografija korisnika/ce Korisni savjeti i trikovi u kućanstvu.

Sastojci 

5 kilograma crvene rog paprike

2 kilograma patlidzana

1 glavica češnjaka

0.75 litara ulja

4 komada ljutih feferona

sol, papar

Fotografija korisnika/ce Korisni savjeti i trikovi u kućanstvu.

Priprema

Cijele paprike oprati i u potpunosti osušiti (jako bitno) pa ih ispeći sa svih strana u pećnici na 220 stepeni, ako pećnica ima opciju puhanja vrućeg zraka bit će brže i paprike će se lakše guliti kasnije. Paprike su pečene kad lagano potamne na pojedinim mjestima i vidi se da se kožica odvaja.

Kad su paprike pečene najbolje ih je staviti u najlonsku vrećicu i ostavit ih da se pare jedno 15-20min jer će se lakše guliti

Oguliti papriku i odstraniti koštice i staviti da se ocijedi

Cijele patliđane također ispeći u pećnici i kad se malo ohlade oguliti


Samljeti ocijeđenu papriku, patliđane, češnjak, feferone

Staviti u prikladan lonac 2/3 ulja i samljevenu masu, papar i sol po želji

Kuhati na laganoj vatri oko 2h uz konstantno mješanje

Negdje na pola kuhanja dodati ostatak ulja po potrebi dosoliti i popapriti

Ajvar je gotov kada masa postane kompaktnija tj. kad ishlapi tekućina pa ostaje čvrst i vidljiv trag prilikom mješanja

Flašice prethodno oprati, osušiti te sterilizirati u pećnici 30min na 100C

Prilikom punjenja staviti nožić, vilicu ili sl. u teglicu (da ne pukne) te puniti vrućom masom pazeći da ne ostane zraka negdje

Vratiti teglice u pećnicu na 20min da se zapeče površinski sloj (paziti da ajvar ne počne kipiti iz teglica)

Izvaditi sve van, u lončiću zagrijati ulje i žličicom staviti u teglice da prekrije površinu (tako da zrak kasnije ne može doći do smjese)

Sve dobro zatvoriti metalnim poklopcima pa staviti u isključenu ali prethodno zagrijanu pećnicu na 150C da se lagano hladi preko noći

Fotografija korisnika/ce Korisni savjeti i trikovi u kućanstvu.

Nema komentara:

Objavi komentar