Vjerovali ili ne, hrana iz vaše kuhinje prija i vašem cvijeću. Mnoge namirnice te ostaci od kuhanja i jela pogoduju ljepoti rezanog cvijeća te sobnih i balkonskih lončanica. 🙂
Rezano cvijeće voli limunadu pa će u vazi ostati svježe i desetak dana duže ako u vodu istisnute sok od pola limuna ili umutite vitamin C u prahu.
Ruže (i ostalo cvijeće) kojima su se objesili cvjetovi , ponovo će se uspraviti i oživjeti ako njihove stabljike nakratko držite u vrućoj vodi.
No, kako rezano cvijeće baš ne voli voće, pokraj vaze nikad nemojte držati zdjelu s voćem jer će ono prije uvenuti.
Nadalje, voda u kojoj držite cvijeće neće se usmrdjeti ako u nju stavite komadić drvenog ugljena za roštilj.
Lončanice pak, posebno one koje se ponose svojim listovima, vole pivo.
Stoga će njihovi listovi postati sjajno zeleni ako ih, nakon što ih suhom krpom očistite od prašine, obrišete otopinom piva i mlake vode u omjeru 1:1. .
Sobne i balkonske biljke možete zalijevati i talogom od kave te vodom u kojoj se kuhao krumpir, ali i jaja.
Lončanice, ali i vrtno cvijeće, bolje će uspijevati obložite li zemlju oko njih korama od banana koje su također učinkovito gnojivo. Ako želite da vaša paprat bude posebno lijepa i bujna, vodi za zalijevanje jednom tjedno dodajte malo mlijeka.
Za razliku od rezanog cvijeća, lončanice vole jabuke pa su komadići jabuke utisnuti u zemlju idealno gnojivo koje posebno potiče cvjetanje.
Hranom se možete boriti i protiv biljnih nametnika, pa za preventivu u zemlju utisnite češanj češnjaka.
Nema komentara:
Objavi komentar